Türkiye Fiziki Haritası

Türkiye Fiziki Haritaları deniz seviyesinden başlayıp 5000 metreye yükselen bir coğrafyayı resmeder. Ardeşen sahilden, sıfır noktasından başlayıp Kaçkar´ın yaklaşık 4000 metrelik zirvesine 65 km yol katedip ulaşılır. Ya da Sarıkaya Milli Parkındaki Kızlar Sivrisinin 3069 metre yüksekliğindeki zirvesinden Finike sahile sadece 30kmde inersiniz. Bu nedenle Türkiye Fiziki Haritaları doğal bir güzelliğe sahiptir. Sevenine...
Bölgelerin Zirvelere Göre Renklendirme

Normal bir yükseklik haritasında biz referans olarak Ağrı Dağı´nı alır ve deniz seviyesini yeşil yaparız.
Bu analizde her bir bölgenin zirvesini, vadilerini sayısal olarak elde etmeye çalıştım. İçanadolu Bölgesindeki geniş tek renk alanların nedeni Volkanik dağlar. Güneydoğu´da Karacadağ etkiliyor benzer şekilde.
Her bir yükseklik seviyesine bir renk değil, bölgeden ne kadar ayrıştığı orana bir renk verdim
Klasik bir yükseklik haritasında Trakya zirveleri görünmez çünkü Doğu Anadolu ile karşılatırınca ova gibi görünür.
Bölgesel Zirve Yakından Bakış

500 metre Yükseklik

500 metre haritası bize Anadolunun denizden hızla yükselen bir kara parçası olduğunu gösteriyor. Nüfus, gelişmiş metropollerin çoğunluğu bu bölgede.
Marmara bölgesinde çok az alan 500 metre üstü. Doğu Anadolu ve İç Anadolu´da ise 500 metre altı yer yok.
Her yer için söyleyemeyiz ama 500 metre sulu tarım demek aynı zamanda.
1000 metre yükseliği Anadolu´ya neden plato dendiğinin bir resmi gibidir. Aynı zamanda her yıl kar alan bölgelerin resmi gibidir.
1000 metreye bakınca derin vadiler görüyoruz: Sakarya, Kızılırmak, Yeşilırmak, artık baraj olan Çoruh, Dicle ve Fırat vadilerini.
1500 metre dağları resmediyor. Ağaçların nadir yetiştiği, tarımın yapılmadığı, meyvenin yetişmediği alanlar. Nüfus yoğunluğu sıfıra düşüyor neredeyse.
1000 metre Yükseklik

1500 metre Yükseklik
